Minister Weyts opent eerste Level 4 Truck Parking van G4S en Total langs de E17 in Kalken

Minister Weyts opent eerste Level 4 Truck Parking van G4S en Total langs de E17 in Kalken

Primeur: eerste beveiligde vrachtwagenparking niveau 4 in België

Vanmorgen werd de allereerste hoog beveiligde vrachtwagenparking van niveau 4 officieel ingehuldigd door de heer Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit. Het Europese Security Level 4 is het op één na hoogste veiligheidsniveau waarbij een heel strikte toegangscontrole wordt toegepast die moet garanderen dat dezelfde chauffeur met dezelfde vrachtwagen het omheinde parkeerterrein binnen- en buitenrijdt. De G4S Secure Truck Parking is niet alleen een doeltreffende en veilige oplossing voor vrachtwagenparkeerplaatsen langs de snel- en gewestwegen, maar ook voor andere locaties met veel logistieke activiteit, zoals bedrijvenzones, zee- en luchthavens.

De vrachtwagenchauffeur identificeert zich bij aankomst aan de beveiligde parking van niveau 4 met een persoonlijke code. Hij ontvangt een ticket, waarna de slagboom open gaat. Camera’s aan de ingang nemen ondertussen een snapshot van de bestuurder en de nummerplaat. Alle data (ticket, nummerplaat, code en foto’s) worden bewaard in de gegevensbank van G4S.  

Wanneer de chauffeur de parking met zijn vrachtwagen wil verlaten, voert hij zijn gevalideerd ticket en persoonlijke code in aan de uitrit. Een ANPR-camera checkt of de nummerplaat overeenkomt met de gegevens in de database. Wanneer de gegevens identiek zijn, dan gaat de slagboom automatisch open. Bij twijfel of onjuiste gegevens neemt een operator van de G4S-meldkamer de controle over. Op basis van de beschikbare informatie die op zijn scherm verschijnt, beslist de G4S-operator om al dan niet de slagboom te openen of andere stappen te ondernemen. De operatoren voeren vanuit de meldkamer eveneens controlerondes uit met behulp van de op afstand bestuurbare camera’s op het terrein. Zo detecteren en verhelpen ze snel eventuele onregelmatigheden.

“Criminaliteitsstatistieken tonen aan dat de voorbije jaren het aantal ladingdiefstallen gestegen is. Dat richt niet alleen economische schade aan, dergelijke incidenten zijn ook voor de chauffeurs vaak traumatisch, zeker in geval van diefstallen met geweld. Daarnaast neemt ook het aantal incidenten met verstekelingen ten gevolge van de transmigratieproblematiek toe. Niet enkel de Europese maar ook de Vlaamse overheid is zich terdege bewust van de nood aan goed beveiligde vrachtwagenparkings”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “De parking van beveiligingsniveau 4 langs de E17 in Kalken is in ons land de eerste in zijn soort en komt tegemoet aan deze nood. Ik ben dan ook heel verheugd om dit parkeerterrein vandaag officieel te kunnen inhuldigen.” 

“De G4S Secure Truck Parking is een totaaloplossing die de veiligheid van zowel de vrachtwagenchauffeurs als hun lading garandeert. Het systeem is gebaseerd op een eigen open software-platform waarin de verschillende componenten werden geïntegreerd en met elkaar verbonden volgens de Europese regelgeving en vereisten”, aldus Jean-Paul Van Avermaet, Cluster Managing Director G4S Belgium, France, Luxemburg & Morocco. “De grootste troef is ongetwijfeld dat deze parking quasi volledig geautomatiseerd werkt. Ruim 95% van alle vrachtwagens kan de parking zonder menselijke tussenkomst verlaten. Dit vertaalt zich in een beduidend lagere operationele kost.”

Hij voegde eraan toe: “Graag wens ik uitdrukkelijk onze partner Total te bedanken voor het vertrouwen en de constructieve samenwerking in dit dossier, alsook de Europese Commissie, Esporg en last but not least de Vlaamse overheid.”

G4S Belgium tekende niet enkel in voor het ontwerp, de ontwikkeling en de installatie van deze vrachtwagenparking Level 4 maar staat ook in voor het onderhoud van zowel de hard- als software. De software werd geïntegreerd in de G4S-meldkamer van waaruit de volledige site gemonitord wordt. Bij incidenten stuurt een operator vanuit de meldkamer een mobiele G4S-patrouille aan. G4S Belgium neemt ook de geldafhandeling van de betaalautomaat voor zijn rekening. De G4S Secure Truck Parking Level 4 is met andere woorden een totaaloplossing waarbij de klant, in dit geval Total, volledig ontzorgd wordt.

De G4S Secure Truck Parking-oplossing is modulair en onbeperkt uitbreidbaar. Naast voor de hand liggende veiligheidssystemen kunnen naar wens extra hardware en diensten geïntegreerd worden zoals biometrische technieken, abonnementen, patrouillerende bewakingsagenten, cashophaling, enz.

Over G4S Belgium
Als wereldspeler in maatschappelijke dienstverlening is G4S gespecialiseerd in het outsourcen van bedrijfsprocessen in sectoren, waar de beveiligings- en veiligheidsrisico's beschouwd worden als strategische bedreigingen. De rode draad doorheen de activiteiten van G4S is bescherming bieden aan mensen, materialen en maatschappij. G4S is actief in zo’n 100 landen en stelt wereldwijd meer dan 585.000 mensen tewerk. G4S Belgium is marktleider in België en telt hier meer dan 6.000 medewerkers.

Over Total
Total is wereldwijd toonaangevend op het gebied van energie. Vandaag de dag is de onderneming de op drie na grootste internationale olie- en gasmaatschappij en een belangrijke speler in koolstofarme energieën. De Groep is aanwezig in 130 landen en telt 98.000 medewerkers. Total, dat al sinds 1920 in België aanwezig is, is een belangrijke speler in het Belgische economische landschap. De 4.800 medewerkers van het bedrijf werken in de sectoren van de raffinage, de petrochemie, nieuwe energieën, de verkoop van petroleumproducten, specialiteiten, aardgas en elektriciteit. Total heeft 530 benzinestations in België, waarvan 28 langs de snelwegen. 

Contacteer ons
Veerle Debaere Marketing & Communication Manager, G4S Belgium
Pascal de Crem Persverantwoordelijke, Total
Jeroen Tiebout woordvoerder, Kabinet Minister Weyts
Veerle Debaere Marketing & Communication Manager, G4S Belgium
Pascal de Crem Persverantwoordelijke, Total
Jeroen Tiebout woordvoerder, Kabinet Minister Weyts
Over G4S Belgium

G4S is de wereldleider in geïntegreerde beveiliging, gespecialiseerd in securitydiensten en aanverwante services op zes continenten. De groep is actief in ongeveer 90 landen en is de grootste werkgever genoteerd op de London Stock Exchange, met meer dan 570.000 medewerkers, en met een secundaire notering in Kopenhagen. G4S is marktleider in België en stelt er meer dan 6000 mensen tewerk.

Bericht aan de redactie: fotomateriaal is beschikbaar via http://g4s.force3.be/media. Voor videobeelden, gelieve te bellen naar 0498 522 322.

G4S Belgium
Koning Boudewijnlaan 30
B-1800 Vilvoorde